Fietsen in Het Brabantse Land.

Code: 23HFBR

4 september – 9 september 2023 

Fiets met ons mee door het Brabantse land, zo mooi bezongen door Guus Meeuwis. Overal zullen we tastbare overblijfselen uit de bloeitijd van het “Rijke Roomsche Leven” tegenkomen. Al fietsend tref je altijd wel religieuze beelden langs de weg; soms bescheiden van formaat, soms imposant. Wie hier rondfietst, voelt zich al gauw een pelgrim.

We verblijven in het plaatsje Helvoirt, dat tussen de Loonse en Drunense Duinen, onderdeel van het Van Gogh NP en Kampinase Heide in ligt. Ook rondom ons hotel Guldenberg (een voormalig klooster) kun  je van de stilte genieten en even mediteren in de kapel. Het hotel heeft 21 ha eigen grond!
Beleef het pure Brabantse land, met zijn velden en akkers, bossen en heidevelden.

Je reist met eigen vervoer naar het hotel.
Bij het hotel kun je eventueel fietsen huren. (Zelf tijdig regelen)

Programma

1e dag - maandag

In het begin van de middag worden we in hotel Guldenberg verwacht. We kunnen een kleine fietstocht in de omgeving maken.

2e dag - dinsdag

Route Drunense Duinen, ca. 50 km

Onze route voert via het gehucht Giersbergen dwars door de Drunense Duinen. Wat een prachtige stuifzandvlaktes vind je hier, waar de wind vrij spel heeft. Ons doel is Loon op Zand en Waalwijk. Onderweg is er gelegenheid voor een kopje koffie met een ”Udenhoutse broeder”.  In Waalwijk kunnen we het Schoenenkwartier bezoeken. Je vindt het in de westelijke vleugel van het voormalig raadhuis. Wat zijn er over schoenen een verhalen te vertellen! Terug via Drunen.

3e dag – woensdag, ca. 50 km

We rijden richting Vught en bezoeken het Nationaal Monument Kamp Vught. Hier word je geraakt, geïnspireerd en aan het denken gezet. Want de verhalen die blijven. Daarna fietsen we dwars door ’s Hertogenbosch. Er is gelegenheid de gotische St. Jan, de trots van ’s Hertogenbosch, te bezoeken. Langs de Zuiderplas verlaten we de stad en rijden richting Sint Michielsgestel. Vandaar via Boxtel en Esch weer terug naar ons hotel.

4e dag – donderdag, ca. 50 km

Vandaag gaan we richting Heusden. Via Engelen, Bokhoven langs de Maasdijk naar de vestingstad Heusden. De stad met zijn pittoreske straatjes en eeuwenoude panden is de moeite waard om te voet te bekijken. Maak een groepsfoto bij de mooie molen. Daarna door de Hooibroeken en langs de wielen (voor de noordelingen: kolken) naar Drunen en vandaar terug naar Helvoirt.

5e dag – vrijdag, ca. 50 km

Route  Oisterwijk en Kampinase Heide.

Rijdend langs de Leemkuilen bereiken we Oisterwijk. Daarna komen we in het vennengebied, waar Oisterwijk zo bekend om is. Misschien spotten we een zilverreiger in één van de plassen. Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten mogen we natuurlijk niet vergeten. Daarna fietsen we over de Kampinase Heide. Je vindt hier nog natte heide, geurende gagelstruwelen, loofbossen en blauwgraslanden. Via het plaatsje Haaren bereiken we ons hotel.

6e dag – zaterdag

In de loop van de morgen verlaten we ons hotel en gaan naar huis terug.

Reissom €545,-

Inclusief

  • Vijf overnachtingen
  • Verblijf o.b.v. halfpension
  • Boekingskosten

Begeleiding: Hans van Walbeek

Exclusief

  • Toeslag 1-pk € 225
  • Lunches
  • Eventuele fietshuur gewone fiets € 10,- per dag, e-bike € 25,- per dag
  • Entreegelden
  • Reis- en annuleringsverzekering

Groepsgrootte:

Er is een minimum aantal deelnemers nodig voor vertrek.