Velotour Plesante, een fietsvakantie in een uniek stukje Frankrijk

17 mei - 5 juni 2024.                                                      Reiscode 24KZWF

 

Een plezierige fietsvakantie door een deel van Frankrijk dat sinds jaren een grote populariteit kent, namelijk het gebied de “Charente- Maritime.”  Het is ontspannen fietsen door dit aantrekkelijk kustlandschap en het stroomdal van de Charente. De Charente-Maritime is een zonnige streek vol witte zandstranden, stoere rotsformaties die uit zee opreizen, forten, haventjes en oesterkwekerijen en is een prima startpunt voor tochten landinwaarts.

De Atlantische Kust in de Charente-Maritime is goed voor 400 km kustlijn. De riviermondingen zijn omgeven door natuurgebieden en moerassen. Glooiende heuvels met wijngaarden, zonnebloemen en eikenbossen.

Het gebied kent een veelbewogen historie waarin de oorlogen tussen Engeland en Frankrijk, en de strijd tussen protestanten en katholieken een grote rol spelen. De vele forten en vestingwerken getuigen hier nog van.

 

We starten onze fietsreis in Coulon nabij het natuurpark “Marais-Poitevin” een gebied dat bekend staat als het Groene Venetië (Venice Verte). Je vindt er 800 km aan goed aangegeven en veilige fietspaden, en tal van mooie wandelroutes over de vele loopbruggen die dit gebied toegankelijk maken.

Er staan in dit gebied twee fietstochten op het programma die heel verschillend zijn van karakter. Een fietstocht naar Niort langs oude sluizen en kanalen. In Niort valt veel te zien en te beleven. De tweede tocht brengt ons via landwegen naar de restanten van een oude abdij die een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van dit gebied. Natuurlijk verkennen we ook de Marais. We bezoeken een museum dat het ontstaan en ontwikkeling  laat zien van deze streek met veel aandacht voor de tradities, behuizing  en werkzaamheden van de moerasbewoners. Een puntertocht door het “groene Venetie” met zijn kanalen, sloten en sluizen mag niet ontbreken in het programma.

 

Daarna verblijven we een week op  “Île de Ré”, een langgerekt eiland met tien dorpen. Het ‘witte eiland’, zoals men ČŠle de Ré noemt is bezaaid met dorpen met lage witgekalkte huizen, vestingwerken, havens, en is omzoomd door stokrozen. Het eiland heeft talrijke fietspaden die leiden naar de zandstranden, duinen, wijngaarden, dennenbossen en de beroemde zoutpannen en plaatsen waar schelpdieren worden geoogst. Het eiland kent vele gezellige en druk bezochte markten.

We maken een fietstocht naar Loix en bezoeken het zoutmuseum Ecomusée du Marais Salant.  Zo krijgen we een mooi beeld van een bijzonder stukje geschiedenis.

Al fietsend door de prachtige natuur en dorpjes willen we ook een tocht maken naar de vuurtoren in Saint Clement-des-Baleines.

Vanaf Île de Ré brengen we op de fiets, over het fietspad van de grote brug, een bezoek aan La Rochelle,  één van de 'top 5' havens van de Franse Atlantische kust, een bruisende stad die vooral in de 12e eeuw bekend stond om zijn handel in zout en wijn en een belangrijke rol speelde in de strijd tussen katholieken en protestanten in de 16e en 17e eeuw.

We trekken enkele kilometers verder naar de volgende camping net voorbij Rochefort.  In dit gebied brengen we op de fiets een bezoek aan deze eeuwenoude , strategisch gelegen oude stad waar vroeger veel militaire scheepsbouw plaatsvond. Onderweg maken we gebruik van de Transbordeur. Deze stalen hangbrug, lijkend op een meccano constructie, is uniek in Frankrijk.

Wanneer het getij gunstig is, maken we een tweede fietstocht langs een aantal forten en bezoeken we  ‘IIe de Madame’. Een mooi eiland om wandelend te verkennen.

De vesting stad  Brouage staat ook in op het  programma. Het is een vreemd gezicht: de oude versterkte havenstad, ooit de grootste aan de Atlantische kust, die letterlijk in het moeras is gestrand. Het silhouet van stervormige vestingen doemt plotseling op uit de wirwar van zeearmen.

Voor de vrije dagen is het moeilijk kiezen uit het gevarieerde aanbod van dit prachtige vakantiegebied op maar 975 km van Utrecht. Er is voor elk wat wils: een dagje luieren aan het strand of op de camping, op ontdekkingstocht in een museum, bezoeken van een gezellige markt of wandelen in de nabij gelegen natuurgebieden of een bezoek aan het vogelreservaat.

Kortom, een fietsvakantie in de Charente-Maritime biedt zowel ontspanning als avontuur, met prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en tal van activiteiten om van te genieten.

Helaas niet meer te boeken. Mocht u belangstelling hebben voor deze reis(2025) laat dit dan weten via de contactpagina.

Reissom

€ 1035 - p.p. (alleengaande +€210,--)

Afstanden per auto               ca. 2200 km

 • aanrijroute  975 km. (vanaf Utrecht)              

 • rondreis  :   200 km

 • terugreis :  1000 km

Inclusief

 • Campinggelden
 • 7/8 Fietstochten (ca. 350 km)
 • 1 Boottocht (mits mogelijk)
 • 8 Excursies ( vervoer - fiets)
 • 5 Gezamenlijke maaltijden
 • Reisboek
 • Reisbegeleiding
 • Garantiefonds
 • Boekingskosten

Begeleiding: Martine & Kees van Eerten

Exclusief

 • Reis - en annuleringsverzekering
 • Fooien
 • Eten & drinken onderweg

Karakter: Fiets - kampeerreis

Groepsgrootte:

Er kunnen maximaal  12 equipes mee

Er is een minimum aantal deelnemers nodig voor vertrek.

Kennismaking dag (onder voorbehoud)

Maandag 15 april 2024

Conditie:

Fietsconditie is wel van belang.